Kalça kırığı, uyluk kemiğinin kalça eklemine yakın kısmının kırığıdır. Bu bölge üzerine gelen yükün miktarı kırığın yerini ve şeklini belirler. Tedavi genel olarak kırığın tipine ve yerine göre belirlenir.
Genellikle direkt kalça eklemi üzerine düşme ile meydana gelir. Kemik erimesi, kanser veya diğer kemiği zayıflatan problemlerin varlığında kırık oluşması daha da kolaylaşır. Bu gibi durumlarda bacak üzerine gelen herhangi bir zorlanmada dahi kırık meydana gelebilir.
Kırık meydana geldiğinde hastaların uyluk üst kısmında ve kasıklarında şiddetli ağrı meydana gelir. Bacak dışa doğru döner, hasta bir miktar kendine doğru çeker ve diğer tarafa göre kısalık meydana gelir. Bu pozisyon hastanın kalçasını en rahat tutabildiği pozisyondur.
Bu şikayetleri bulunan hastaların derhal hastaneye başvurması gereklidir. Ortopedi uzmanı muayene ettikten sonra normal röntgenler çektirerek kemiği muayene eder. Genellikle kırık aşikardır ve kırığın yeri ve tipi belirlenerek tedavi planlaması yapılabilir. Bazı durumlarda kırığın çok aşikar olmaması nedeni ile tomografi veya manyetik rezonans (MR) çekilmesi gerekebilir.