Dirsek artroskopisi, dirsek ekleminin için görüntülendiği ve gerekli tedavisinin yapılabildiği bir ameliyattır. Bu işlem sıklıkla eklem sertliği, serbest cisim ve kıkırdak lezyonlarının tedavisi için uygulanmaktadır. Ayrıca tendon hatta bazen sinir gevşetmeleri için uygulanabilir. Deneyimli cerrahlar tarafından kırık tedavisinde de kullanılabilir. Dirsek eklemi çevresinde uygun yerlerden yaklaşık 1 cm’lik küçük deliklerden eklem içine özel kameralar ve aletler sokularak eklem iyi görüntüsü ekrana yansıtılır ve eklem içinde gerekli işlemler yapılır. Bu Sırada eklem içine özel sıvılar verilerek eklem mesafesi genişletilir. İşlem genellikle genel anestezi Altın’da yapılır. Sadece ilgili kol uyuşturularak ta yapılabilir. Ancak çoğu kez bu hasta tarafından iyi tolere edilemez.
Dirsek artroskopisi öncesinde eğer mümkünse kan sulandırıcı ilaçların 7-10 gün önceden kesilmesi tercih edilir.
Dirsek atroskopisinin diğer eklem artroskopilerine göre en önemli farklılığı dirsek ekleminin özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Dirsek çevresinde bir çok damar ve sinir olması nedeni ile eklem Çevresinde yapılacak kesilerin dikkatli seçilmesi gereklidir. Damar ve sinir yaralanması dirsek artroskopisinin en önemli sorunlarındandır. Bu nedenle ortopedistin dirsek artroskopisi konusunda oldukça deneyimli olması gereklidir.
Ameliyat sonrasında dirseğinyapılan işleme bağlı olarak bir süre dinlendirilmesini takiben egzersizlerinin yapılması önemlidir. Özellikle sert dirsek tedavisi sonrasında egzersiz oldukça önemlidir. Dirsek artroskopisi sonrası bir süre eklem çevresinde kemik oluşumunun engellenmesi için ilaç kullanımı gerekebilir.
Her ameliyatta olduğu gibi dirsek artroskopisinin de bazı riskleri vardır. Dikkatli planlama ve deneyimli ortopedistin uygulaması ile bu riskler azaltılabilir.
Bu riskler;
Kanama
Enfeksiyon
Damar ve sinir yaralanması
Kıkırdak yaralanması
Anesteziye bağlı sorunlar
Eklem sertliği